In navolging van de eerste Taxonomy Boot Camp in 2016, trokken ook dit jaar weer zo’n 200 taxonomists naar Londen om zich te verdiepen in parktijkcases, presentaties en discussies rondom alles wat met taxonomieën in de meest brede zin van het woord te maken heeft. Programme Chair Helen Lippell verwoordde het mooi in haar welkomstwoord: “Nu hoeven we ons twee dagen niet te schamen dat we weten wat polyhiërarchie is”.
Tijdens de twee dagen werden here to stay onderwerpen als taxonomy governance, taxonomy tooling en automatisch taggen afgewisseld met praktijkcases van onder andere Elsevier, BBC, GOV.UK en Pearson. En, bijna uiteraard zou ik willen zeggen, passeerden ook de rol van taxonomieën en knowledge graphs in relatie tot artificial intelligence, machine learning en semantische technologieën de revue.
Daarnaast zag ik nog twee topics die als een rode draad door de presentaties heen liepen.
Meerdere keren kwam er voorbij dat we als taxonomists rekening dienen te houden met het feit dat er content (en daarmee contentmensen) is waar de taxonomie iets mee moet gaan doen. Dat lijkt een open deur, maar het is een potentieel risico dat een taxonomist dat uit het oog verliest. In een poging alle benodigde onderwerpen op een zo goed mogelijke manier te bevatten in de taxonomie wordt de –in de toekomst nog- te gaan taggen content vergeten. Terwijl juiste deze twee samen maakt dat een gebruiker die informatie krijgt waar hij iets aan heeft. Evenzo is het samenspel tussen de content- en taxonomiemensen zo belangrijk. Ik ben er voorstander van dat een taxonomist een rol in het content team krijgt: hij moet weten welke documenten, artikelen en andersoortige content er gemaakt gaat worden.
Tijdens de twee dagen was er ook veel aandacht voor het visueel maken van een taxonomie. Zo bleek onder andere uit de enthousiaste reacties op mijn presentatie over mindmapping. Ik vind dat een eenvoudig toe te passen methode om taxonomieën te ontwikkelen en af te stemmen met de eindgebruikers. Er zijn diverse mindmap tools beschikbaar, waarmee je de taxonomie op een heldere en krachtige manier kunt overbrengen naar je gebruikers. Maar visualisatie is breed: de Duplo die ik met me mee nam om in een presentatie de basisprincipes van SharePoint Managed Metadata Store uit te leggen, is ook een vorm van visualisatie.
Het waren wederom twee boeiende dagen, een must voor iedereen die op één of andere manier iets met taxonomieën, of thesauri van doen heeft. Gelukkig zijn de data voor 2018 (16 en 17 oktober) al bekend!