InvenierInvenier
Invenier
helpt organisaties bij het optimaal vindbaar maken van informatie
  • Home
  • Diensten
  • Joyce
  • Referenties
  • Presentaties
  • Blog
  • Contact
Menu back  
 

Folksonomy of Taxonomy? Waarom niet allebei?

23 april 2009Laat een reactie achterDoor Joyce van Aalten

Web 2.0 kent vele aspecten en toepassingen, waaronder wiki’s, weblogs en social network sites. Ook het taggen van foto’s, websites en andere content is een dimensie van Web 2.0. Gebruikers van het internet kennen vrije labels toe aan content, het zogenaamde tagging. Hierdoor ontstaat een vocabulaire die andere internetgebruikers helpt bij het terugvinden van informatie. Het taggen, oftewel het toekennen van trefwoorden is niet nieuw, en wordt al vele eeuwen door bijvoorbeeld bibliothecarissen of een andere groep van experts gedaan. Wat wel nieuw is, is dat iedereen nu kan taggen. Wanneer de verschillende toegekende tags verzameld en toegankelijk worden voor andere gebruikers, vormen ze samen een folksonomy. Folksonomy is een combinatie van de woorden folk en taxonomy en betekent letterlijk “mensen classificatie management”.

Vergelijking

In vergelijking met een gecontroleerde vocabulaire of een taxonomie zijn folksonomies snel, makkelijk en goedkoop. Daarnaast kunnen gebruikers hun eigen taal gebruiken, zoals ze die gewend zijn. Door het delen van tags wordt ook kennis gedeeld en kunnen tags waardevolle informatie opleveren over (groepen) gebruikers.

Deze voordelen leveren natuurlijk ook de nodige nadelen op, omdat gebruikers slechte en verkeerd geschreven tags kunnen toepassen. Verschillende spellingsvarianten en talen worden gebruikt en er wordt geen rekening gehouden met homo- en synoniemen. Kortom, alles waar de groep experts die gebruikt maken van formele vocabulaires en taxonomieën voor waakt.

Combinatie
Een combinatie van een taxonomie en folksonomy levert een taxonomie gestuurde folksonomy op. Deze hybride manier van werken combineert de voordelen van beide ontsluitingssystemen. Het is al terug te vinden op het internet, al lijkt de meest ideale manier nog niet gevonden. Het hybride systeem komen we op dit moment in drie varianten tegen:

  1. zowel folksonomy en gecontroleerde trefwoordenlijst worden separaat van elkaar aangeboden,
  2. aan de gebruiker wordt op basis van een achterliggende gecontroleerde trefwoordenlijst suggesties voor tagging gegeven en
  3. er wordt een taxonomie aangeboden die verrijkt wordt op basis van toegekende tags. Waarbij de ene variant de ander overigens niet uitsluit.
Controlled Vocabulariesfolksonomykennisontsluitingtaggingtaxonomietrefwoordenlijst
Deel dit artikel
LinkedInFacebookTwitterGoogle+
Gerelateerde artikelen
Cover Maak het vindbaar
Maak het vindbaar: op schijven, sites en SharePoint
21 april 2017
Content relateren op basis van trefwoorden
1 augustus 2013
Tag je informatie: waarom metadata zo zinvol is
7 november 2011
Enterprise social search: slimmer zoeken met je netwerk
30 maart 2011
Thesauri binnen zoekmachines
13 december 2010
Geef een reactie

Reactie annuleren

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen

Neem contact met mij op

ToevoegenFormulier

Laatste tweets
  • RT @ericburger_nl: Nieuwe blog op https://t.co/VWQSNIPMGu: "Office 365 documentmanagement nieuws van #MSIgnite" https://t.co/cLLY1XpeQL #O…38 days ago
  • RT @maarteneekels: Modern Term Store experience coming soon to #SharePoint Online! Not just modern term sets, but term store analytics too!…38 days ago
Meer weten?

Joyce van Aalten

06-25080278

joyce@invenier.nl

 Volg me op Twitter via @joycevanaalten
 Voeg me toe aan uw netwerk op LinkedIn

Copyright © 2017 - Invenier